Programul “Casa Verde” reluat dupa 5 ani

Dupa o pauza de cinci ani, Ministerul Mediului a lansat in dezbatere publica ghidurile de finantare pentru „Casa Verde” si „Casa Verde Plus”, programe destinate sa ofere finantare romanilor care isi instaleaza in locuinta sisteme care folosesc energie regenerabila.

Cele doua programe se vor afla in dezbatere publica timp de zece zile, urmand sa fie lansate oficial in luna august.

Bani de la Guvern pentru cei care isi monteaza panouri solare

Potrivit Ministerului Mediului, bugetul programului „Casa Verde” pentru anul 2016 este de 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei sunt destinate populatiei.

„O persoana fizica poate primi o finantare de 6.000 de lei pentru achizitia unor panouri solare care sa asigure apa calda menajera, adica 100% din costuri. In cazul achizitiei unei pompe de caldura, finantarea ajunge la 8.000 de lei, adica 70-80% din costurile totale”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, la conferinta de lansare a proiectului.

D

Evenimentul a fost organizat intr-o locatie speciala, respectiv casa Solaris din localitatea Voluntari, un exemplu de locuinta eficienta energetic. Datorita panourilor solare fotovoltaice instalate pe acoperis, casa Solaris produce de patru ori mai multa energie decat consuma.

Finantarea institutilor publice

Potrivit finantare.ro, pentru cladirile publice se pot obtine finantari de pana la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitatile de cult si doua milioane de lei pentru institutiile publice.

Pentru primarii, subventia este de maximum patru milioane de lei pentru orasele cu peste 100.000 de locuitori si scade gradual pana la 500.000 de lei pentru localitatile cu mai putin de 3.000 de locuitori.

Cum se obtine finantarea

Romanii care vor sa acceseze aceste programe trebuie sa se inscrie la Agentia pentru Protectia Mediului din judetul in care locuiesc si sa intocmeasca un dosar.

Dosarul va fi analizat de Administratia Fondului de Mediu, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispozitie un an pentru a achizitiona sistemul si a depune facturile pentru decontare.

Potrivit ministrului, banii vor fi acordati pe principiul „primul venit, primul servit”.

Programul „Casa Verde” este completat de „Casa Verde Plus” pentru care au fost alocate 45 de milioane de lei, din care vor fi finantate materiale ecologice, sisteme de acoperisuri verzi si sisteme de eficientizare a consumului de energie, se arata pe site-ul Ministerului.

D

Finantari si pentru romanii care isi izoleaza casa cu lana

„Am observat ca sunt zone unde lana efectiv se arunca la gunoi, asa ca vrem sa cream o piata pentru a utiliza lana in mod eficient”, a precizat Cristiana Pasca-Palmer.

Astfel, pe langa sistemele de incalzire, Ministerul Mediului aloca finantari si pentru optimizarea energetica prin folosirea de materiale cu amprenta redusa de carbon, respectiv izolarea termica a peretilor cu materiale ecologice precum lana, canepa sau piatra bazaltica, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si sisteme de iluminat ecologice, mai scrie sursa citata.

SURSA: Solar-Magazin

Related Posts

Leave A Reply

fourteen + four =