Pompa de irigatii care nu are nevoie de combustibil!

Aceasta pompa de irigare nu are nevoie de nici un combustibil clasic pentru a functiona. A fost inventata de o companie olandeza numita aQysta si a castigat in 2014 premiul pentru cea mai inovativa inventie din categoria tehnologiilor curate. Ea se numeste pompa de irigatii Barsha.

Pompa Barsha capteaza energia unei ape curgatoare ca de exemplu un rau si se compune dintr-o singura roata ce este montata pe o platforma. Aceasta platforma pluteste pe apa, in asa fel incat apa sa treaca pe sub roata.

Pe masura ce apa trece pe sub platforma, face ca roata sa se invarta. Un mecanism special foloseste energia cinetica a rotii, pentru a comprima aer in interior. Acest aer comprimat este folosit pentru a forta apa print-un furtun ce este atasat la pompa de irigatii. Atat timp cat apa curge sub platforma, pompa de irigatii Barsha va continua sa pompeze apa la infinit!

Pompa Barsha poate sa pompeze apa pana la o inaltime de 25m. Momentan, cantitatea de apa pe care poate sa o pompeze in mod constant este de 1L/min.

Se stie ca plantatiile pot fi de pana la 5 ori mai productive atunci cand se ajuta recolta cu sisteme de irigat. Aceasta pompa ruleaza complet pe energie curata, fara emisii de carbon.

Aceasta pompa cu actionare hidro, poate fi implementata oriunde in lume, acolo unde exista o apa curgatoare, si are nevoie de foarte putina mentenanta.

Mai mult decat atat, prin dublarea recoltei datorita beneficiilor de irigare pe care le aduce, aceasta pompa se poate amortizat in 18 luni, declara situl oficial de prezentare al pompei.

Sursa: Interesting Engineering

Related Posts

Leave A Reply

4 × one =