Omenirea s-ar putea sustine din 100% energie regenerabila pana in 2050

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au analizat cu exactitate tendintele omenirii in privinta combustibililor fosili si a resurselor de energie regenerabila, in ceea ce priveste cel putin 130 de tari lanivel mondial.

Un nou studiu al programului Atmosphere/ Energy al celor de la Universitatea Stanford, a scos in evidenta faptul ca omenirea ar pute fi alimentata exclusiv din energie regenerabila pana in anul 2015, prin detalierea necesitatii energetice a fiecarei tari.

Cercetatorii au analizat necesarul energetic al 139 de tari si au calculat ce necesitati ar avea aceste tari pe sectoarele industriale, agricultura, transport, casnic, incalzire si racire. Au examinat cea mai buna sursa de energie regenerabila pentru fiecare tara si care dintre ele este cel mai fezabil economic in functie de fiecare tara si de resursele lor energetice.

Conform analizei facute, energia solara, eoliana sau hidroenergia ar putea acoperi majoritatea cerintei energetice in fircare tara. Energia geotermala de asemenea ar putea beneficia de niste proiecte in cateva tari, ca de exemplu Islanda.

Mark Z. Jacobson, presedintele programului, a respins acele idei care spuneau ca implementarea solutiilor regenerabile la nivel mondial ar fi prea scump si ineficient.

Prezentand un plan al adoptarii trepate a solutiior regenerabile, studiul spune ca tarile lumii se vor opri din construit noi centrale pe carbune, gaz natural, biomasa sau centrale nucleare pana in 2020; noile electrocasnice ca de exemplu cuptoare sau incalzitoare vor fi electrice si nu pe gaz. Pana in 2025 noile transportoare maritime, trenuri si autobuze vor fi electrice, urmand masinile pana in 2030. Tranzitia va fi completa pana in 2050.

Jacobson a subliniat faptul ca energia regenerabila este deja ieftina si pretul este in scadere, observand ca cea mai ieftina forma de energie in SUA de ex. este energia eoliana cu un pret de 3,5 centi pentru 1 kWh consumat, comparat cu 6-8 centi pentru gazul natural.

Adoptarea unei infrastructuri globale in ceea ce priveste energia regenerabila ar putea facilita accesul la electricitate a 4 miliarde de oameni care in prezent nu au acces sau au acces extrem de limitat la o retea energetica stabila. Independenta energetica a tarilor ar putea de asemenea sa elimine o cauza a conflictelor dintre state, descentralizarea ar putea sa reduca pericolul terorist si sa elimine riscurile mari cand vine vorba de avarii provocate de furtuni sau alte cauze naturale.

Cat despre avantajul in ceea ce priveste mediul, studiul arata ca folosirea pe scara larga a solutiilor regenerabile ar salva intre 4 si 7 milioane de vieti pe an, atat cat se estimeaza acum ca se pierd din cauza poluarii aerului.

Sursa: pv-magazine.com

Related Posts

Leave A Reply

five × 1 =