Noua baterie a celor de la MIT poate capta energie produsa prin miscare!

A devenit foarte comun sa vedem tehnologii care incearca sa foloseasca energia cinetica a corpului pentru a genera electricitate. Acum, cercetatorii de la MIT au decis sa-si incerce si ei norocul in aceasta tehnologie, si iata ca de aceasta data tehnologia chiar este fezabila.

Intr-un studiu recent, profesorul Ju Li – profesor al proiectului Inginerie si Stiinta Nucleara si pofesor de materiale si inginerie- impreuna cu echipa sa, au creat noi materiale asemanatoare cu ceea ce gasim in acumulatori, materiale care atunci cand sunt indoite in fata si in spate, sunt capabile sa genereze foarte eficient electricitate.

In prezent, dispozitivele ce capteaza energie cinetica, genereaza electricitate cu ajutorul tehnologiilor piezoeletrice si triboelectrice, surse care functioneaza bine pentru miscari cu frecventa inalta, cum ar fi vibratiile masinariilor, dar nu sunt prea eficiente in timpul activitatilor zilnice ca de exemplu, exercitiile fizice. Datorita acestui lucru, acest dispozitiv a fost conceput de cei de la MIT sa genereze curent alternativ cu o eficienta surprinzator de mare la o sacina relativ mica, cum ar fi miscari normale produse de corpul uman: mers normal, loviri, indoiri.

Un electrolit poros pe baza de polimeri lichizi este prins ca intr-un sandwich intre doi electrozi foarte subtiri facuti dintr-un aliaj de litiu. Cand sunt indoiti in urma unei actiuni mecanice, sarcina mecanica inegala face ca ionii de litiu sa circule prin electrozi, producand un curent electric ce poate fi colectat de un circuit extern. Cand se indoaie inapoi, procesul e reversat.

Sistemul a dovedit a avea o eficienta de 15%, dar Li crede ca, devreme ce sistemul nu este limitat de legea a 2-a a termodinamicii, ar putea atinge aproape de 100% eficienta. Pana acum, teste pe acest sistem s-au aratat a fi foarte bune dupa mai mult de 1500 de indoiri repetate.

Sursa: Interesting Engineering

Related Posts

Leave A Reply

fourteen + seven =