Noile tehnologii ne permit sa obtinem energie de la surse tot mai neconventionale

Expertii in obtinerea energiei electrice reusesc sa ne surprinda tot mai des cu dispozitive capabile sa produca energie folosindu-se de surse neasteptate, cum ar fi mestecarea alimentelor, mersul pe jos si chiar sunetele. Zeci de companii din intreaga lume ofera deja astfel de produse, in primul rand pentru controlul sistemelor de iluminat si a temperaturii, insa multi experti considera ca piata tehnologica ar putea “exploda” in mare parte datorita Internetului Tuturor Lucrurilor.

Internetul Tuturor Lucrurilor (Internet of Things) e un concept care se refera la o lume in care toate lucrurile (sistemele de iluminat, masinile, casele, produsele electrocasnice etc.) sunt conectate intre ele prin internet.

“E un lucru maret”, este de parere Graham Martin, CEO al Aliantei EnOcean, un grup de afaceri din San Ramon care promoveaza tehnologiile wireless de obtinere a energiei.

Este de asteptat ca Internetul Tuturor Lucrurilor sa includa miliarde de dispozitive “iar daca toate sunt alimentate cu baterii, vom avea o problema, pentru ca nu exista suficient litiu in lume”, a adaugat acesta, citat de phys.org. Prin urmare, o mare parte dintre ele vor trebui sa produca singure energie.

Cum e posibil acest lucru? Ei bine, miscarea corpului se numara printre cele mai comune forme de miscare si incepe sa fie tot mai mult o sursa de putere. Atunci cand anumite materiale sunt stranse sau intinse, miscarea atomilor lor creeaza o sarcina electrica.

Spre exemplu, ceasurile automate au folosit acest conceptul de zeci de ani, functionand in mare parte datorita miscarii bratului. In prezent, principiul este luat in considerare pentru o multitudine de alte dispozitive.

Philips vinde deja un comutator care poate controla prin wireless luminile din camera, iar sistemul este alimentat cu energia de la…miscarea unui deget.

Puterea mersului pe jos este, de asemenea, promitatoare, arata consultantul in energie Christine Hertzog. Potrivit acesteia, scolile ar putea utiliza un sistem care produce electricitate atunci cand elevii pasesc pe holurile scolii.

De fapt, unele cluburi din Europa folosesc deja podele care genereaza energie atunci cand petrecaretii incep sa danseze.

Apple a avut o abordare usor diferita. Intr-un brevet obtinut anul trecut, compania din Cupertino a propus utilizarea unor magneti langa o placa de circuit cu bobine imprimate pentru a genera electricitate atunci cand un utilizator scutura sau misca sistemul. O astfel de tehnologie ar fi foarte utila pentru camerele video, laptop-uri si alte dispozitive.

Obtinerea energiei cu ajutorul temperaturii corpului

Intr-un concurs menit sa gaseasca idei revolutionare pentru tehnologiile portabile, Intel a acordat 5.000 dolari pentru un concept special, unul care converteste in energie electrica diferenta de temperatura dintre corpul unei persoane si o haina speciala, pentru alimentarea gadget-urilor mobile.

O tehnologie similara este dezvoltata de Perpetua de Corvallis, Oregon, pentru a oferi electricitate unor dispozitive care ajuta sportivii si pacientii carora li se ofera ajutor in cazuri de urgenta.

Utilizarea sunetului este o alta varianta de obtinere a energiei electrice. Inginerii de la Universitatea Stanford testeaza microcipuri inteligente care creeaza energie electrica de la ultrasunete, pentru a alimenta dispozitivele implantabile ce pot analiza sistemul nervos al unei persoane si pot trata numeroase boli.

O asociatie de cercetare din domeniul textilelor din Spania propune extragerea energiei electrice de la unde radio care ajung la senzori de putere cusuti in haine, senzori care pot monitoriza bataile inimii si alte semne vitale.

Firma de cercetare IDTechEx a estimat ca vanzarile globale anuale ale produselor ce genereaza energie – in prezent valorand 300 de milioane de dolari – ar putea ajunge la 2.6 miliarde de dolari in 2024, in timp ce Wintergreen Research prezice vanzari de 4.2 miliarde de dolari pana in 2019.

Cu toate acestea, obtinerea unei energii consistente de la aceste gadgeturi nu e tocmai o munca usoara. In primul rand, miscarea care genereaza energia electrica trebuie sa fie constanta pentru a fi utila. Mai mult decat atat, cantitatea de energie produsa de dispozitive depinde de persoana care le utilizeaza, potrivit unui studiu de la Universitatea Columbia realizat in 2014.

S-a stabilit ca oamenii mai inalti asigura aproximativ 20% mai multa putere decat persoanele mai scunde atunci cand merg pe jos, alearga sau merg pe bicicleta.

Modul in care aceste gadgeturi vor fi primite de catre consumatori este, de asemenea, neclar. In timp ce astfel de dispozitive sunt de asteptat sa coste (in cativa ani) mai putin decat alternativele alimentate cu baterii, spun expertii, e destul de probabil ca oamenii sa cumpere in continuare dispozitive cu baterii doar pentru ca acestea sunt mai ieftine pe termen scurt.

Totusi, Harry Zervos, un analist IDTechEx, crede ca producerea energiei cu ajutorul dispozitivelor wireless va prinde teren in cele din urma.

“Trebuie sa fie o modalitate de a opri crearea milioanelor de baterii (…) Suntem deja sufocati de ele”, este de parere acesta.

Sursa: Solar-Magazin

Related Posts

Leave A Reply

5 × two =