NASA planuieste sa exploreze Venus cu o aeronava alimentata solar

Obiectivele NASA pentru zborurile in spatiu par sa se schimbe la fiecare cativa ani, pe masura ce aflam cate ceva nou despre supravietuirea in spatiu. Cu toate acestea, destinatiile par sa fie aceleasi. Centrul de Cercetare Langley NASA a prezentat o propunere interesanta – in loc de calatoriile traditionale, de ce nu ar face o excursie pe Venus? Si nu oricum, ci cu o aeronava alimentata cu energie solara!

Sigur, un om ar fi anihilat aproape instantaneu pe suprafata planetei Venus, insa nu si daca va calatori in spatiu cu o aeronava alimentata solar. Aceasta misiune necesita un vehicul aerian de 129 de metri, numit High Altitude Venus Operational Concept (Havoc), si urmeaza sa aiba panouri solare pentru producerea energiei, scrie extremetech.com.

Marte a fost vazuta ca urmatorul pas logic de ani de zile, in principal pentru ca se aseamana cu Pamantul. Temperatura este scazuta (o medie de -63 grade Celsius), dar nu pana la punctul in care gazele critice (cum ar fi oxigen si azot) ar ingheta. De asemenea, are o atmosfera de dioxid de carbon subtire, care poate fi utilizata pentru alimentarea unor plante fotosintetice, ca o sursa de aer respirabil. Marte este destul de aproape, dar Venus este mai aproape cu cateva milioane de kilometri.O calatorie ar dura aproximativ 440 de zile pe Venus si cel putin 500 pe Marte.

Venus nu a fost considerata niciodata (pe bune dreptate) o destinatie sigura. Presiunea atmosferica la nivelul marii, pe Venus, este de 92 de ori mai mare decat a Pamantului, iar temperatura este aproape 500 de grade Celsius, suficient de fierbinte pentru a topi plumbul. Mai mult decat atat, atmosfera groasa, care iti da senzatia de sufocare, e formata aproape in totalitate din dioxid de carbon, dioxid de sulf si acid sulfuric. Chiar si cele mai puternice aeronave nu ar rezista in asemenea conditii.

Cu toate acestea, daca o aeronava ar pluti la 50 de kilometri deasupra suprafetei, nimeni nu ar avea nici o problema. Conceptul Langley pentru nava Havoc subliniaza cateva moduri in care atmosfera superioara planetei Venus este surprinzator de primitoare. La acest nivel, presiunea atmosferica este de o atmosfera, ceea ce inseamna ca oamenii pot testa nava pe Pamant destul de usor. In plus, temperatura cea mai mare este de numai 75 de grade Celsius, temperatura ce poate fi gestionata perfect.

Comparativ cu Marte, Venus are de fapt mai multe avantaje mari. In primul rand, puterea nu ar reprezenta o problema. Cu o serie de panouri solare pe aeronava, exploratorii ar avea toata puterea de care au nevoie. Venus are cu 40% mai multa energie solara decat Pamantul si de 240 de ori mai multa decat Marte.

Cel mai important (si paradoxal), Venus este mult mai sigura pentru oameni. Chiar si la 50 de km. deasupra ei, atmosfera lui Venus ofera o protectie ampla impotriva radiatiilor – cam acelasi nivel il intalnim si in Canada. Marte, pe de alta parte, ar expune astronautii la radiatii de 40 de ori mai mult decat pe Pamant. Singura modalitate fezabila de a efectua o misiune pe termen lung pe Marte ar fi sa se ingroape habitatul cativa metri sub suprafata sa.

Pentru explorarea planetei Venus, NASA trebuie sa dezvolte o serie de noi tehnologii, insa eforturile nu sunt mari, e ca si cum s-ar merge pe Marte. Omenirea ar avea, de asemenea, multe de invatat de la o calatorie pe Venus. In timp ce Marte a facut obiectul probelor din ultimele decenii, Venus a fost in mare masura ignorata. Nu numai ca putem invata despre cum s-a dezvoltat Venus, insa si cum atmosfera sa groasa de dioxid de carbon a condus la un efect de sera. Acest lucru devine din ce in ce mai relevant din moment ce noi vom continua sa ardem combustibili fosili aici, pe Pamant.

Sursa: Solar-Magazin

Related Posts

Leave A Reply

15 + 12 =