MIT creaza turnuri solare care maresc productia de energie

Avansurile tehnologice in eficienta si productia panourilor solare, sunt necesare pentru a creste eficienta dispozitivelor ca si solutii viabile de energie alternativa. O echipa de ingineri de la celebrul institut MIT, se pare ca au facut un mare pas in acest sens, creand turnurile solare care pot mari productia de energie de peste 20 de ori! Solutia inovatoare a venit nu neaparat din cresterea eficientei celulelor solare ci mai degraba din pozitionarea convenabila a panourilor solare. Din diferitele medii in care a fost testate, turnurile s-au comportat cel mai bine departe de ecuator si in zilele innorate. Noul concept a fost publicat in jurnalul “Energy and Environmental Science”.

Cu un adevarat spirit ingineresc, echipa a creat mai intai un algoritm pentru a analiza cea mai buna configuratie de aranjare a celulelor solare pentru a maximiza energia produsa in diferite medii de testare. Nu numai ca noul design de aranjare creste productia de energie, dar face ca si celulele sa fie mai putin afectate de schimbarile climatice si sezoniere, uniformizand in acest sens productia de energie.

Exista totusi si un punct slab al proiectului: datorita necesitatii implementarii unui design structural aparte pentru a implementa panourile, structura costa mai mult decat un aranjament clasic cu panouri fotovoltaice. Acest cost suplimentar este depasit clar de cantitatea mai mare de energie ce se produce, deci acest design inca are potential ridicat, in ciuda costului mai ridicat.

Datorita faptului ca celula nu este doar inclinata la un anumit unghi, turnurile pot colecta energie uniform pe tot parcursul zilei asa ca este acelasi nivel de energie produs dimineata ca si la pranz.

Acum este momentul potrivit pentru o astfel de inovatie intrucat costul de productie al celulelor solare scade semnificativ de la an la an prin cresterea eficientei de productie. Celulele solare vor deveni suficient de ieftine incat cuplate pe aceasta dispunere verticala, productia de energie va putea fi maximizata si sustinuta.

Sursa: interestingengineering.com

Related Posts

Leave A Reply

ten − two =