Energia solara in Europa

În timp ce Germania s-a remarcat în ultimii ani datorită progreselor extraordinare făcute în infrastructura energetică din surse regenerabile, vecina sa Franța a stagnat, până de curând, în acest sector. În această săptămână, însă, compania Neoen a făcut primul pas spre concretizarea celei mai mari ferme solare din Europa, un proiect de 300 MW, instalație fotovoltaică în care se va investi aproximativ 450 de milioane de dolari.

Ferma solară care urmează să fie construită în Cestas va furniza energie și pentru orașul Bordeaux, începând din luna octombrie 2015, și va deveni cea mai mare centrală de energie fotovoltaică din Europa.

Capacitatea solară în Franța a crescut extrem de lent; potrivit Reuters, citat de inhabitat.com, a avut “5.095 de MW capacitate fotovoltaică în luna iunie, care a reprezentat doar 1% din consumul de energie în prima jumătate a anului”, în contrast puternic cu Germania, care avea o capacitate de 37.000 MW.

Franța nu se confruntă cu proiecte eșuate și, ca atare, a fost mai ușor pentru compania Neoen să asigure o finanțare pentru această instalație pe scară largă.

În ceea ce privește costul energiei produse, în momentul în care instalația va începe să genereze energie, va furniza, timp de mai bine de 20 de ani, electricitate la un preț de 105 de euro (131.46 dolari) / MWh.

Xavier Barbarom, diectorul executiv al companiei Neoen, a explicat pentru Reuters că ferma solară de la Cestas va furniza energie solară “sub prețul energiei electrice nucleare din Marea Britanie. Deci, paritatea dintre energia nucleară, care costă mai mult, și energia solară a cărei preț continuă să scadă, se întâmplă acum, în 2014 … În urmă cu patru sau cinci ani, nimeni nu s-a gândit că ar fi posibil, înainte de 2020.

Related Posts

Leave A Reply

10 + 20 =