Dronele si robotii ajuta la cresterea eficientei fermelor solare

Dronele si robotii sunt folosite tot mai dese pentru a ajuta la constructia si intretinerea instalatiilor solare. Firma SunPower este una din liderii in folosirea acestor tehnologii. Suntem aproape de inceperea constructiilor fermelor solare “Oasis” din America de Nord si China. Aceste proiecte masive utilizeaza drone care zboara deasupra siturilor propuse pentru a colecta date. Informatiile sunt apoi procesate in computere care folosesc soft-uri de ultima generatie pentru a evalua mii de design-uri potrivite si pentru a recomandat optiunea cea mai buna de urmat. Acest lucru permite managerilor de proiect sa compare cu usurinta potentiale situri, si apoi sa aleaga intre mai multe configuratii pentru a optimiza spatiul disponibil.

Tom Werner, presedintele si CEO la SunPower, spunea: “o ferma solara Oasis poate fi proiectata cu 90% mai repede decat o ferma solara conventionala. In timp ce terenuri plane si de forma dreptunghiulare sunt necesare pentru majoritatea proiectelor, Oasis poate sa profite de iregularitatea anumitor suprafete si pante pana la 10° pentru a genera cu pana la 60% mai multa energie decat tehnologia conventionala instalata pe acelasi sit. Fiecare 10 acri in plus de teren folosit poate sa aduca de la 2 la 4 megawatti de putere, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra proiectului”.

Noile sisteme sunt de asemena proiectate cu spatiu pentru agricultura. in timp ce solutiile solare devin general acceptate, nu este tot timpul usor de gasit spatiul necesar amplasarii sirurilor solare. Acesta este unul din motivele pentru care proiectele solare plutitoare pe apa devin tot mai comune in toata lumea. Distanta dintre randuri lasa suficient loc pentru anumite activitati agricole. SunPower a creat un parteneriat cu Universitatea din California, pentru a afla ce culturi agricole ar fi potrivite pentru aceste locatii.

Panourile solare convertesc in mod uzual in jur de 15% din energia soarelui in electricitate. Dar contaminari ca si praf, murdarie, polen si excremente de pasari pe suprafata panourilor, pot scadea acest procent, si duce la crestera costurilor de operare si mentenanta. Cand SunPower a achizionat Greenbotics in 2013, a avut acces la un sistem de roboti care pot curata suprafata panourilor solare. Avand panourile curate, maximizeaza eficienta panourilor solare in timp.

Sistemele robotice folosesc cu pana la 75% mai putina apa ca si sistemele manuale. Robotii sunt programati sa opereze noaptea cand nu interfereaza cu lumina solara care cade pe panouri. Potrivit SunPower, noile metode robotice sunt de doua ori mai rapide ca si vechii roboti si de 10 ori mai rapide ca si metodele manuale clasice.

Sursa: ZDNet, cleantechnica

Related Posts

Leave A Reply

five × 3 =