Dispozitivul in forma de sarpe care genereaza energie din valurile oceanului!

Folosing miscarea suprafetei oceanului pentru a crea energie electrica, este o modalitate regenerabila de a oferi energie, ce ar putea veni ca si alternativa la combustibilii fosili cum ar fi carbunele, gazul si petrolul. Aceasta tehnoligie prezinta cateva avantaje asupra celorlalte tipuri de energii regenerabile si anume: predictibilitate, eficienta si accesibilitate.

Pelamis Wave Energy Converter, creat de compania scotiana Pelamis Wave Power, este primul echipament comercial capabil sa genereze electricitate folosind puterea oceanului. Ei deja au instalat un astfel de sistem in Portugalia, langa orasul Povoa de Varzim, si reprezinta prima statie comerciala de putere, un proiect a carui cercetare a durat 6 ani.

Numele acestei masini vine din forma pe care o ia, similara cu cea a sarpelui cu burta galbena ce traieste in zonele tropicale si sub-tropicale, denumit si “Pelamis platurus”. Convertorul de energie este format din trei sectiuni cilindrice legate intre ele, insumand o lungime de 142m si un diametru de 3,5m, partial submersat in apa.

Valurile genereaza miscare in cele trei sectiuni, activand un sistem hidraulic intern care pompeaza ulei sub presiune printr-un sistem de motoare hidraulice. Aceste motoare sunt cuplate la un generator electric care e responsabil cu producerea de energie electrica, energie care mai apoi este transportata la o baza aflata pe suprafata marii.

Sistemul de recuperare al energiei este proiectat in asa fel incat sa reziste si la conditii meteorologice extreme. Mai mult, sistemul este “prietenos” cu mediul inconjurator, intrucat limiteaza cantitatea de chimicale care ar putea reduce cresterea coralilor si are un impact minim asupra vietii marine.

Related Posts

Leave A Reply

5 × 1 =