Cel mai mare port al Europei creste in capacitate solara

La finalul lunii trecute, in portul Rotterdam, cel mai mare port din Europa, s-a instalat un sistem fotovoltaic montat pe acoperis.

Firma frigoCare, o divizie a companiei de logistica Samskip, anunta ca au fost instalate aprox. 3100 de panouri fotovoltaice pe un acoperis, conform strategiei lor de sustenabilitate. Sistemul a fost instalat de catre o firma olandeza.

Sistemul solar se intinde pe o suprafata de 7500 de metri patrati si va genera 750.000 kWh electricitate in fiecare an, facand ca acest sistem sa fie cel mai mare de genul sau din Rotterdam. Energia generata va fi suficienta pentru a acoperi cerintele energetice a 250 de case.

Energia totala anuala generata in Rotterdam, va creste astfel la 3.75 GWh pe an, cu un procent de participare din sistemele fotovoltaice instalate pe acoperisuri, de 20%. Orasul planuieste sa genereze 20 GWh/ an pana in 2018 si 1000 GWh/ an pana in 2030.

Panourile solare au fost plasate pe o facilitate a frigoCare, care consuma 2,7 GWh electricitate in fiecare an. Astfel, sistemul solar instalat pe acoperis va asigura in jur de 28% din consumul anual de energie. Orice exces de energie electrica, daca este cazul, va fi injectat in retea.

Instalatia fotovoltaica montata pe acoperis, a costat aprox. 1 milion de euro. Se asteapta ca investitia sa fie recuperata intr-o perioada de maxim 10 ani.

Sursa: cleantechnica.com

Related Posts

Leave A Reply

three × 1 =