Ce durata de viata au panourile solare?

Atunci cand decidem sa ne instalam un sistem solar, stim ca primele intrebari care ne vin natural sunt “cat costa panourile solare?” sau “cat costa solarul?”, si asta deoarece pentru majoritatea dintre noi, instalarea unui sistem fotovoltaic nu se reduce doar la reducerea emisiilor de gaze sau a poluarii, ci si despre reducerea consumului traditional de curent si de reducerea cheltuielilor cu electricitatea.

Odata stabilit ca pretul unui sistem solar nu e chiar atat de mare cum ar crede unii, si ca aceste sisteme se regasesc cu succes in casele multor oameni, urmatoarea intrebare vine in legatura cu longevitatea panourilor solare, mai exact: “care e durata de viata a pnourilor solare?”

Majoritatea panourilor solare ce vin instalate in casele noastre, au o durata de viata de 25-30 de ani, ceea ce inseamna ca durata lor de viata se intinde pe decade, lucru care nu-l putem spune despre alte echipamente sau obiecte pe care le cumparam. Si din nou, spre deosebire de majoritatea lucrurilor din jurul nostru, la finalul perioadei de functionare nu-si dau pur si simplu “duhul” asa cum suntem obisnuiti, ci continua sa produca energie electrica la performante ceva mai scazute decat cele initiale. De exemplu, exista panouri (tehnologie mai veche dar inca buna) care produc electricitate de peste 40 de ani si se asteapta sa produca in continuare inca cateva zeci de ani!

Conform unui studiu efectuat acum cativa ani de National Renewable Energy Laboratory (NREL), care a vizat mai multe panouri fotovoltaice instalate in anii 2000, pierderea medie a unui panou solar este doar de 0,5% pe an, ceea ce inseamna ca la finalul estimat al vietii sale, un panou inca opereaza cu o eficienta de 88% din capacitatea originala.

Durata de viata de ordinul decadelor, face din industria solara una financiar profitabila, intrucat se asteapta ca un sistem solar conectat la retea sa-si recupereze investitia in primii 10 ani de viata, pentru ca apoi urmatorii cativa zeci de ani sa aduca profit.

Poate intrebarea mai potrivita ar fi “care sunt costurile de mentenanta sau de inlocuire a panourilor solare?”, pentru ca, in timp ce panourile fotovoltaice in sine nu vor avea nevoie de inlocuire prea curand, invertorul (cel care converteste tensiunea continua in cea alternativa) de exemplu, ar putea avea nevoie de inlocuire dupa 10-15 ani de functionare. Totodata, spre deosebire de panouri, nu o sa-si scada eficienta anual, in schimb pur si simplu la un moment dat nu va mai functiona. Exemplele pot continua in cazul sistemelor fotovoltaice off-grid, unde controllerul de incarcare are durata estimata de viata tot pe la 10-15 ani, in schimb punctul nevralgic raman acumulatorii solari. Acestia, in functie de modul folosirii lor, au nevoie sa fie schimbati undeva intre 3 si 7 ani de utilizare.

Sursa: CleanTechnica

Related Posts

Leave A Reply

three + 13 =