BMW i3, masina electrica pe care o putem controla doar cu puterea mintii

Nu e science-fiction, si nici gluma. Ideea de a ne pune in miscare masina, folosindu-ne doar de puterea mintii, tocmai a devenit realitate.

Potrivit Daily Mail, expertii britanici au modificat o masina electrica BMW i3 astfel incat sa poata fi condusa, de la distanta, cu ajutorul gandurilor.

Intr-o demonstratie video, masina a navigat in jurul unui obstacol, dupa ce undele cerebrale au fost transformate in manevre de conducere.

Masina a fost dezvoltata de MoneySuperMarket pentru proiectul Car Insurance Epic Mind Drive.

Echipa a inlocuit scaunul soferului de la BMW cu un dispozitiv mecanic capabil sa apese pedala, si sa miste volanul la comanda.

Soferului i s-a oferit apoi un electroencefalograf (EEG), o casca neuro care monitorizeaza activitatea creierului si care il indruma pe acesta sa conduca masina de la distanta.

„Instruirea” soferului implica miscari in stanga si in dreapta, inainte si oprirea masinii.

In loc sa se gandeasca pur si simplu la aceste actiuni si miscari, o astfel de formare presupune de obicei asocierea unei imagini mentale specifice, cu fiecare comanda in parte.

De exemplu, software-ul poate fi instruit sa asocieze imaginea unui balon cu comanda „virati la stanga”.

De fiecare data cand soferul se gandeste la balonului plutitor, semnalele creierului lui sunt aceleasi, insa aceste semnale sunt „traduse” in comenzi.

Sursa: Solar-Magazin

Related Posts

Leave A Reply

seven + 4 =