50.000 de baterii vor fi livrate unei centrale solare in Israel

50.000 de baterii litiu-ion vor fi livrate de Tadiran Baterries catre centrala solara de 121 MW a celor de la BrightSource. Aceste baterii au fost proiectate sa aiba o durata de viata de 25 ani, chiar si in conditii grele. Tadiran este o filiala a mai bine cunoscutei firme Saft Group.

BrightSource Energy, Alstom si NOY Infrastructure & Energy Investment Fund sunt parteneri in proiectul de energie solara termala. BrightSource, avand sediul central in California, se va ocupa cu livrarea tehnologiei concentratorilor solari, pe care unii o numesc turn solar.

Peste 50.000 de heliostate – care functioneaza ca si oglinzi – controlate cu ajutorul calculatorului, vor lucra impreuna cu turnul ce are peste 200m inaltime. Bateriile celor de la Tadiran vor fi folosite pentru a controla aceste heliostate, care cu ajutorul unor track-ere solare vor putea urmari soarele pe 2 axe. Folosirea bateriilor in loc de retea de cablare extrem de costisitoare, va reduce costul proiectului per ansamblu.

Centrala termo-solara va produce cantitati foarte mari de abur ce va alimenta turbinele in vederea productiei de energie electrica. Se estimeaza ca atunci cand va fi operationala, centrala va putea genera suficienta electricitate pentru a alimenta 120.000 de case in zona. Locatia aleasa este in desertul Negev, si pana la 1000 de locuri de munca vor fi creata in urma acestui frumos proiect.

Acest proiect este interesant din mai multe motive. Ne putem imagina cam cat de multa lumina de la soare este intr-un desert. Asa ca nu ar avea nici o logica sa nu ne folosim de aceasta resursa intr-un desert. In al doilea rand, acest proiect foloseste baterii solare, iar acest tip de tehnologie incepe sa devina solutii “curate” in tot mai multe proiecte. In al treilea rand, potentialul de a genera energie electrica pentru mai mult de 100.000 de case este remarcabil. Israelul este considerat un lider in tehnologie, asa ca este normal ca aceste proiecte curate tehnologic sa se desfasoare acolo.

Sursa: Clean Technica

Related Posts

Leave A Reply

four × 3 =